5 tips voor prettige feestdagen met hoogsensitieve kinderen

De feestdagen zijn voor hoogsensitieve kinderen behoorlijk overweldigend. Er zijn veel onvoorspelbare activiteiten, zowel thuis als op school. Dit brengt erg veel prikkels met zich mee, met als gevolg veel onrust, boze buien en slapeloze nachten. Hierdoor verlopen de feestdagen vaak minder soepel dan je had gehoopt. Dat kan anders!

Op welke manier kan je je hoogsensitieve kind het beste helpen?

1. Bereid je kind voor
Bereid je kind zo goed en uitgebreid mogelijk voor op de feestdagen. Wat gaat er precies gebeuren? Wie komen er? Wat verwacht je van je kind? Je kind heeft daardoor op het moment zelf minder tijd nodig om te schakelen. Let op: sommige kinderen worden juist extra druk als ze het te lang van te voren weten; bespreek dan pas ‘s ochtends wat er die dag gaat gebeuren.

2. Houd routines aan
Houdt de vaste routines zoveel mogelijk aan; deze geven je kind houvast en zorgen voor veiligheid. Sla bijvoorbeeld het voorlezen in de avond (ondanks het vaak later naar bed gaan) niet over. De routines voelen soms als extra tijd, maar die win je vanzelf terug doordat er bijvoorbeeld geen boze buien ontstaan.

3. Plan voldoende rust
Zorg dat inspanning afgewisseld wordt met ontspanning. Kijk goed wat voor jouw kind de beste ontspanning geeft. Even een filmpje kijken op de bank, samen een boekje lezen of heerlijk buiten spelen. Ondanks dat het koud is, is het belangrijk om genoeg momenten te creëren om naar buiten te gaan. Van de natuur laden de meeste hoogsensitieve kinderen goed op.

4. Geef je kind keuzes
Laat je kind helpen bij de voorbereidingen van de feestdagen en geef hem wat te kiezen (natuurlijk alleen uit opties die voor jou ook goed zijn). Dit bevordert zijn gevoel van controle en betrokkenheid en verbetert daardoor het humeur. Vooral kinderen met een sterke wil vinden dit heel prettig.

5. Toon begrip
Het is logisch dat deze dagen af en toe te veel zijn voor je hoogsensitieve kind. Een kind dat begrip voelt, is eerder rustig. Vertoont je kind onaanvaardbaar gedrag, leg dan uit waarom dat niet mag en bespreek met je kind hoe het beter zijn emoties kan uiten.

Fijne feestdagen!